Foarte multi romani au impresia ca tara noastra este scutita de foarte multe calamitati. Nu putem avea tsunami, vulcanii sunt la o distanta considerabila de noi, tornadele nu sunt de intensitate foarte puternica, deci suntem privilegiati. Exista insa un pericol pe care nu trebuie sa il neglijam, si anume cutremurele. Avand in vedere infrastructura destul de invechita ale multor cladiri, un cutremur de o intensitate nu foarte mare poate crea dauna semnificative, panica dar chiar si pierderi omenesti. Singurele lucruri pe care le putem face pentru a ne pregati pentru o asemenea catastrofa este sa ne luam toate masurile posibile de diminuare a pagubelor si sa cunoastem pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru a ne salva viata.
Una dintre cele mai grele momente in astfel de situatii sunt cele create de pancia. La fel ca in cazul oricarei alte calamitati, cel mai important lucru este sa nu ne pierdem cu firea si sa ne pastram calmul pentru a putea judeca la rece situatia. O firma de protectia muncii te poate ajuta cu sfaturi profesionale in acest sens, indiferent daca esti angajat sau angajator. Dar pe langa consultanta de specialitate, exista si cateva reguli esentiale pe care oricine trebuie sa le cunoasca pentru a putea trece mai usor peste momentele critice. Iata cum trebuie sa te pregatesti:
Cauta un refugiu sigur
Asa cum intr-un avion cauti cea mai apropiata iesire pe care sa o folosesti in eventualitatea unui accident, inainte de decolare, la fel trebuie sa cauti si cel mai sigur loc din apropierea spatiului tau de lucru in caz de cutremur. Acesta poate fi sub un birou solid, sub tocul usii, langa un perete de sustinere, sau in anumite cazuri, undeva in exterior.
Intrerupe alimentarea cu gaz si energie
Exista pericole foarte mari in caz de cutremur cauzare de explozia provocata de acumularea de gaze. Daca se produc scurgeri de gaze, orice scanteie poate arunca in aer cladirea, transformandu-se intr-un real dezastru. Companiile ar trebui sa aiba delegat un angajat responsabil cu intreruperea alimentarii cu gaz si curent a cladirii. Dar exista situatii in care cutremurul poate sa aiba loc intr-un moment in care acest angajat nu este prezent in cladire sau a fost ranit si de aceea este bine ca si tu sa cunosti modul in care poti evita extinderea pagubelor.
Invata cum sa folosesti trusa de prim ajutor
Trusa de prim ajutor este compusa din dispozitive medicale simplu de folosit chiar si pentru cineva care nu are cunostinte de specialitate. Dar cu toate acestea, pentru a fi pregatit asa cum se cuvine, este bine sa te asiguri ca in caz de primejdie ai acces facil la trusa de prim ajutor, iar ea este completa si iti poate servi la sterilizarea ranilor sau la oprirea sangerarii. Nu astepta sa ai nevoie de ea si deschide trusa acum pentru a te familiariza cu componentele ei. Iar daca a mai fost folosita, inlocuieste lucrurile lipsa sau cumpara in loc o trusa noua, completa;
Cauta iesirile cele mai sigure pentur a parasi cladirea
Chiar daca un adapost pare sigur, cel mai bine este sa te consulti cu un specialist pentru instructaj in protectia muncii care sa evalueze toate riscurile. Oricat de sigur ar fi sa ramai in interior pe timpul cutremurului, tot va trebui sa te asiguri ca in cazul izbucnirii unui incendiu de exemplu, ai cum sa iesi afara si sa cauti alt loc de refugiu;
Aminteste-ti de pozitia in caz de cutremur
Daca nu poti parasi cladirea in care te afli sau esti mai in siguranta inauntru decat afara, trebuie sa te ghemuiesti langa un perete solid sau sub un birou care te va apara de eventualele bucati de material care se pot desprinde din tavan. Cel mai important in astfel de situatii este sa-ti protejezi capul de un eventual impact acoperindu-l cu palmele incrucisate.
Daca ai retinut toti pasii de mai sus, inseamna ca esti pregatit intr-o anume masura chiar si pentru un cutremur de proportii mari. De aceea, in momentul dezastrului nu te panica, inspira adanc, dar ferm si hotarat, opreste alimentarea cu gaz si electricitate daca e cazul si indreapta-te catre refugiu. Dupa trecerea situatiei de criza, asigura-te ca nu sunt victime carora sa le acorzi primul ajutor si mergi catre locul de adunare stabilit in prealabil de superiori impreuna cu ceilalti membri ai echipei.