Pentru cei care se stiu diagnosticati cu o boala cardiovasculara ar trebui sa existe deja bine implementat programul adaptat vremii. Sezonul rece poate afecta aceasta categorie de persoane mai mult decat pe altele. Temperaturile mici, vantul, chiar si frigul pot solicita mai mult aparatul cardiovascular. Ca urmare, tensiunea arteriala se modifica, la fel ca si frecventa cardiaca.
Mecanismul organismului este cel de conservare a caldurii si de mentinere a temperaturii corporale optime. In acest sens, din cauza frigului, este determinata constrictia, ceea ce se traduce in termeni populari prin ingustarea vaselor de sange. Drept urmare, presiunea creste, iar riscul de producere al unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral creste de asemenea.
Cei cu probleme coronariene se confrunta in astfel de situatii cu angina pectorala. Cei cu insuficienta cardiaca sunt afectati, de asemenea, in timp ce hipertensivii au puseuri tensionale. Cei mai multi dintre ei se panicheaza si se grabesc sa ajunga la o sectie de cardiologie Suceava sau din orasul de provenienta. Si nu fac rau, intrucat au nevoie de restabilirea starii normale.
Dupa cum recomanda orice medic, preventia este modalitatea de a evita ca situatia sa se agraveze. Cei cu probleme cardiovasculare trebuie sa tina cont de urmatoarele recomandari:
- Gatul si capul sa fie acoperite de fiecare data la expunerea temperaturilor exterioare. Jumatate din caldura corporala o pierdem la nivelul scalpului si al gatului.
- De asemenea, mainile si picioarele trebuie sa fie bine protejate, acestea fiind mai adesea predispuse la degeraturi, fiind primele care se racesc din cauza frigului.
- Consumul de alcool este un alt inamic. Exista un mit conform caruia efectul alcoolului este de a face corpul sa se incalzeasca, cand de fapt este invers.
Regimul de viata
Medicul cardiolog recomanda de asemenea si un regim, un stil de viata sanatos. Mai ales in perioada iernii trebuie pusa in aplicare o astfel de strategie, intrucat oamenii tind sa fie mai sedentari, sa consume mai multe grasimi si alcool, iar nivelul de activitate fizica este redus. Sunt intocmai aspecte contraindicate in cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare in mod special.
Dozele de medicamente se maresc? Depinde de fiecare pacient in parte, insa acest lucru este decis de catre medic. Cei interesati pot programa un consult de specialitate in cadrul clinicii Alma Clinic, cu pagina oficiala almaclinic.ro. Cu aparaturi moderne si de precizie, consultul este relevant pentru ce schema de tratament este corecta. Alma Clinic este o clinica dotata la standarde inalte si pentru pacientii cu boli cardiovasculare. Aparatura performanta ajuta medicul specialist sa evalueze corect stadiul afectiunii si sa instituie un tratament corespunzator. Printre dotarile clinicii amintim:
– ecocardiograful Vivid S5 de la General Electric;
– sistemele Holter ECG sau tip TA;
– ECG cu modul de test de efort tip CARDIAX.
O consultatie cardiologica implica consultul clinic, ecografia cardiaca (EcoCord), EKG. Acest consult poate fi completat la nevoie cu testul de efort si Holter ECG si TA. Medicii specialisti vor face recomandarile necesare, dar mai intai se impune programarea unui consult. Alma Clinic se gaseste atat in Suceava cat si in Falticeni, iar in cadrul paginii oficiale se vor gasi toate informatiile necesare legate de serviciile medicale puse la dispozitia celor interesati in cadrul clinicii.