Uncategorized

Secretul unei vieți fericite și sănătoase se află în mintea ta

Cauți secretul unei vieți fericite și sănătoase? Aparent totul e în capul tău, spune Lottie Winter.

Te-ai întrebat vreodată de ce atâția moguli ai zilelor noastre tind să poarte același tip de haine în fiecare zi? Mark Zuckerberg și al său hanorac, regretatul Steve Jobs și helanca sa neagră? Nu e vorba despre lipsă de imaginație ci despre o formă de „reducere a opțiunilor”, o tehnică neurologică menită să economisească energia depusă de creier.

„Dacă de cum te trezești trebuie să decizi cu ce te îmbraci, ce mănânci și ce tren trebuie să prinzi, atunci îți epuizezi resursele creierului înainte să fi plecat de-acasă”, spune neurologul Tara Swart. „O rutină matinală atent organizată reduce numărul de alegeri asupra căruia creierul trebuie să lucreze de cum se trezește și păstrează astfel energia pentru lucruri mai importante.”

Și nu doar giganții din Silicon Valley adoptă astfel de tehnici de îmbunătățire a capacităților neuronale. O creștere a înțelegerii și a conștientizării bolilor degenerative precum Alzheimer a dus la o concentrare mai puternică și pe îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

De multe ori este vorba despre stilul de viață – de la suficient somn (Swart sugerează între șapte și nouă ore de somn pe noapte), la a face sport regulat sau gestionarea stresului, însă există și alte probleme specifice care trebuie ridicate. „Multitasking-ul nu ar trebui să fie văzut ca un talent. Pune creierul într-o stare continuă de distragere și până la urmă duce la epuizare mentală cronică”, avertizează Swart.

Instituții de wellness de top construiesc deja zone de relaxare create special pentru limpezirea minților încețoșate. Sha Wellness din Spania se laudă cu un Spa medical în cadrul căruia unitatea sa de abilitare cognitivă oferă diagnostice avansate pentru tratamente preventive care să îmbunătățească capacitatea de funcționare a creierului.

Pe de altă parte, renumita stațiune Canyon Ranch din Arizona are o întreagă echipă de experți în Centrul său pentru Optimizarea Vieții, care să ajute vizitatorii să-și îmbunătățească memoria, capacitatea de concentrare și să facă exerciții care să mențină creierul în formă. Până și deschizătorii de drumuri din zona de îngrijire a pielii explorează astfel de posibilități; Essential Energy, cea mai nouă gamă Shiseido, se bazează pe conexiunile dintre piele și creier ca să optimizeze absorbția ingredientelor vitale.

Însă multe lucruri se pot face inclusiv acasă. Rosemary Ferguson, nutriționist, susține importanța anumitor alimente pentru sănătatea creierului. „Există un tip de nutrient numit acetilcolină, care este absolut crucial pentru sănătatea creierului. Funcționează ca un neurotransmițător și este necesar pentru memorie, capacitatea de concentrare și coordonare”, spune ea. Așa că aveți grijă să includeți varză, ouă sau varza de Bruxelles în alimentație pentru a da o mână de ajutor creierului.

Dr. Swart recomandă evitarea alimentelor afumate („Încurajează oxidarea, ceea ce grăbește ciclul de viață natural al celulelor creierului, provocându-le o moarte prematură.”) și sporirea consumului de alimente hidratante cum este cazul castravetelui sau a pepenelui („Corpul reține mai multă apă din aceste alimente decât reușește să ia din apa pe care o bem”).

O altă manifestare ceva mai controversată a acestei mișcări o reprezintă interesul tot mai mare din partea oamenilor de știință pentru droguri psihedelice precum LSD-ul sau ayahuasca, ce sunt propuse drept potențiale tratamente pentru afecțiuni ca sindromul post-traumatic, dependențe sau depresie. Presupoziția este că deschizând mintea către noi stadii ale conștiinței astfel de droguri pot crea noi căi neuronale în creier, resetând dezechilibre și ajutând persoanele să proceseze mai ușor evenimentele traumatice.

În urma unui studiu încurajator realizat de Universitatea de Medicină din Carolina de Sud s-a descoperit că dintre cei 107 oameni care sufereau de sindrom post-traumatic și care au urmat ședințe de psihoterapie sub influența MDMA-ului, aproximativ 67% s-au vindecat. În mod similar, în urma unui experiment realizat în Brazilia s-a descoperit că ayahuasca, o băutură a băștinașilor, utilizată în mod tradițional în cadrul ceremoniilor religioase, a dat rezultate foarte bune în cazul pacienților cu depresii ce nu răspundeau la tratamentul medicamentos. „În mod amuzant, am auzit tot soiul de povești încurajatoare”, spune Dr. Swart.

Și până când se vor face mai multe studii clinice și se vor stabili tratamente clare, există întotdeauna opțiunea terapiei prin plutire, ce presupune să te legeni într-un bazin fără lumină.„Lipsa stimulării senzoriale îi oferă creierului o pauză binevenită și îi lasă minții suficient spațiu ca să exploreze și să proceseze lucruri pe care poate până atunci le reprima”, afirmă Chris Plowman, managerul Floatworld din Vauxhall. Speranțele sunt cu certitudine mari.

Traducere și adaptare de Emilia Barbu; foto: Bibi Cornejo Borthwick