Imaginati-va cum ar fi daca ati fi pe strada si nu ar fi lumina deloc. Infricosator, nu-i asa? De multe ori stalpii de iluminat stradali sunt vazuti ca o modalitate gratuita adusa locuitorilor pentru oferirea de lumina pe timp de noapte.
Dar acesta nu este singurul rol pe care il aduc stalpii de iluminat stradal. Ganditi-va cat de rau ar fi sa nu puteti iesi seara la o plimbare de frica hotilor de buzunare, sa nu puteti dormi din cauza celor care perturba linistea publica sau sa nu puteti utiliza masina pe timp de noapte indiferent de urgenta pe care o aveti. Ar fi mai mult decat inconveniente lipsa stalpilor de iluminat stradali.
Scurta istorie
Inca din antichitate s-a pus problema iluminarii oraselor pe timp de noapte, pentru a spori siguranta oamenilor care ieseau noaptea din casele lor. Pe langa cresterea sigurantei si functia decorativa, iluminatul avea si rolul de a marca diverse repere, acestea ajutand la orientarea spatiala a oamenilor.
Cu trecerea timpului, iluminarea nocturna a cunoscut mai multe faze de dezvoltare. Pana la descoperirea si exploatarea curentului electric la scara larga, toate tehnicile de iluminare aveau la baza focul. La inceput, au fost folosite felinarele cu lumanari si lampile cu diverse uleiuri, iar ulterior, odata cu descoperirea resurselor de gaze naturale si dezvoltarea retelelor de distributie ale acestora, s-a folosit gazul. Oamenii care intretineau lampile si felinarele se numeau lampagii. Acestia aveau grija ca fiecare lampa sa aiba resursele necesare pentru a lumina corespunzator.
Termenul de iluminat public a aparut abia in secolul al XVII-lea, la Amsterdam, cand celebrul pictor Jan van der Heyden se angajeaza in fata edililor sa confectioneze 1800 de felinare si sa le intretina el insusi, timp de un an. Totusi, edilii decid ca orasul sa suporte toate cheltuielile de confectionare si intretinere, iar Jan van der Heyden este ales conducator al echipei de lampagii. Astfel, apare prima companie cu domeniul de activitate in iluminatul public.
Odata cu diversele corpuri de iluminat, apar si stalpii de care sunt suspendate, agatate sau pe care sunt asezate aceste corpuri. Acestia au rolul de a oferi vizibilitate pe timpul noptii, dar ofera si un aspect decorativ important locatiei in care sunt amplasati. Cu trecerea timpului, apar stalpii de iluminat ce folosesc curentul electric ca si sursa de energie. Acestia pot avea diverse forme si dimensiuni, de exemplu, stalpi pitici, felinare decorative, stalpi clasici sau globuri luminoase. Ca si elemente de iluminat, pot fi folosite becuri clasice cu filament incandescent sau LED-uri.
Daca inainte de aparitia stalpilor de iluminat electric era nevoie de lampagii, acum iluminatul public este automatizat. Exista senzori de lumina care pornesc si ajusteaza intensitatea luminoasa a stalpilor de iluminat, in functie de necesitati. Cum se apropie apusul soarelui, iluminatul public va porni si isi va mari intensitatea, in functie de caderea intunericului. Tot asa, la rasaritul soarelui, intensitatea iluminatului public va scadea, in functie de intensitatea luminii soarelui.
Asadar stalpii de iluminat stradali au un rol foarte clar stabilit si amplasamentul lor se decide in functie de conditiile pe care le are o anumita strada. Amplasamentul fiecarui stalp de iluminat stradal se face cu ajutorul documentatiei tehnice sau planurilor de situatie care cuprind harta orasului la o scara potrivita, planul cadastral, schema retelei de distributie a energiei din zona analizata si puterea instalata. DiversMarket.ro va ofera o gama diversa de produse de iluminat calitative la preturi foarte avantajoase.